Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Klobása z Liberce i chleba z Turnova. To jsou nejlepší potraviny v kraji

  8:36aktualizováno  8:36
Devadesát procent masa z vepřové kýty a pečeně, deset procent speciálního maďarského koření a vody. Takové je složení Ruprechtické bylinkové klobásy z libereckého řeznictví Maso Rydval. Ta patří mezi šestici výrobků, které se mohou pyšnit titulem Regionální potraviny Libereckého kraje roku 2015.

V kategorii tepelně opracovaných masných výrobků zvítězil řezník Jaroslav Rydval se svým řeznictvím v libereckých Ruprechticích a bylinkovou klobásou. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Podle poroty, v níž zasedli například zástupci ministerstva zemědělství, státní veterinární správy či agrární komory, jsou nejlepšími potravinami kraje dále Tvaroh s česnekem a pažitkou od Jiřího Vrkoslava ze Zlaté Olešnice, Jeřmanický smetanový zákys ze zemědělské farmy K. E. K., Mikulův pecen z turnovské pekárny Mikula, Vratislavický ALE z pivovaru Konrad z libereckých Vratislavic a BIO sterilovaný patizon od Jana Vericha z Turnova.

„Na klobásy se specializujeme, děláme asi pět, šest druhů. Chceme, aby lidé kousali do kvalitního masa a teprve potom poznali, že chuť zvýrazňuje koření. Je spousta výrobků, kde cítíte jenom koření, a ne maso,“ prozrazuje tajemství úspěchu v kategorii tepelně opracovaných masných výrobků řezník Jaroslav Rydval.

Ke klobáse se hodí chleba a nejlepší dle poroty dělají v Turnově. Bochník je to vskutku rodinný a obří a v nákupní tašce se poměrně pronese - váží tři kila.

„Díky jeho velikosti v něm dlouho vydrží voda, chléb je vláčnější a také vydrží měkký až deset dní. Topinky vám z něj druhý den nepůjdou, a nebo si připravte opravdu hodně oleje,“ prozrazuje něco o svém pecnu Jiří Mikula, pekař a majitel Pekárny a cukrárny Mikula. „V chlebu je více žita než pšeničné mouky, a proto má náš výrobek takovou chlebovější chuť.“

Nejlepší pivo? Z Vratislavic

Klobása, chleba, do trojice chybí pivo. Letos prý nejlépe mezi nápoji osvěží ALE z vratislavického pivovaru Konrad. „Výroba tohoto ležáku je jiná než u klasického ležáku českého typu. Pivo je tmavé, svrchně kvašené. Hořkost americké odrůdy chmele je vyvážena barevnými karamelovými slady,“ popisuje za pivovar Pavel Regner.

Podle něj pivovar trochu zariskoval a vyšlo to. „Chtěli jsme být trošku odlišní a neudělat ležák pouze světlý,“ dodává Regner k šestnáctistupňovému pivu.

Po pivu může nastat kocovina a někdo jako lék na ní užívá třeba sterilované okurky, respektive jejich lák. Kreativnější jedinci mohou vyzkoušet sterilovaný patizon, vítěze v kategorii Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě.

„Neděláme nic nového, patizony nakládali už naše babičky a dědečkové,“ říká výrobce oceněné potraviny Jan Verich, který si všechno své ovoce a zeleninu, které nabízí v syrovém i nakládaném stavu, pěstuje sám. Připomíná, že v jeho výrobcích není žádná chemie a všechny suroviny mají certifikát bio kvality a také to, že u patizonu hraje důležitou roli chuť nálevu.

Někoho z kocoviny údajně vyléčí mléko. A nejlepším mléčným výrobkem porotci zvolili Jeřmanický smetanový zákys. Recept na úspěch je podle majitele farmy Roberta Erlebacha v co největší jednoduchosti.

V jednoduchosti je síla a úspěch

„Není tam žádná speciální přísada, spíše je to tradiční výroba. Vše je děláno ručně, nejde o žádnou velkovýrobu,“ říká Erlebach a prozrazuje recept: „Kvalitní kravské mléko, které projde pasterizací, přidají se do něj přírodní kultury, nechá se zakysat. Po čtrnácti až osmnácti hodinách vše rozmícháte a můžete stáčet.“

Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství. Cílem je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin. Přihlásit se tak zatím nemohou firmy, které mají více než 250 zaměstnanců.

Oceněný výrobek může značku užívat na obalu po dobu čtyř let. V Libereckém kraji už může toto označení používat 39 produktů.

„Letos se do soutěže přihlásilo dvacet šest výrobců se šedesáti výrobky. Hodnoceno ale bylo dvacet čtyři výrobců s třiapadesáti produkty. Někteří být hodnoceni nemohli. Většinou nesplňovali zákon o potravinách z letošního roku a neměli na etiketách a obalech vyznačeny obsažené alergeny ve výrobku,“ informovala Vladimíra Pachlová z Regionální agrární rady Libereckého kraje.

Loni soutěžilo 21 výrobců s 56 výrobky. Některé kategorie zůstaly bez vítěze Podle ní bylo důležitým kritériem pro hodnocení potravin regionální původ výrobku, vztah výrobce k regionu, ale velkou roli hrála také chuť, vzhled jak výrobku, tak i obalu.

„Obsazeno sice bylo všech devět kategorií, ale bohužel soutěžící z kategorie masné výrobky trvanlivé, cukrářské výrobky a kategorie ostatní nesplnili některou z podmínek klání,“ vysvětlila Pachlová.

„Povědomí o soutěži ale neustále stoupá. Výrobci cítí, že značka má jistou prestiž, a že se ji zákazníci naučili na pultech vyhledávat. Proto každoročně stoupá i počet přihlášených.“

Autor:

Volby 2018

Volby do obecních zastupitelstev a do Senátu PČR se konají 5. a 6. října. V pátek se volí od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.

Komunální volby

Kompletní seznamy kandidátů jednotlivých obcí v Libereckém kraji dle okresů:

Volby do Senátu

V Libereckém kraji si volí zástupce do Senátu obvod Jablonec nad Nisou. Kandidují: Jaroslav Zeman, Jindřich Berounský, Josef Chuchlík, Šárka Kalvová, Michal Švarc, Michaela Tejmlová a Pavel Žur. Případné druhé kolo voleb se koná 12. a 13. října.



Nejčtenější

Jablonec - Plzeň 3:0, skvělí domácí, tragičtí hosté. Řádil Trávník

Jablonecký fotbalista Michal Trávník se raduje ze svého gólu proti Plzni.

Šok v dohrávce 9. kola první ligy. Fotbalisté Jablonce smetli Plzeň 3:0, ta tak v tabulce zůstává třetí za Spartou....

Sparta - Liberec 4:1, výhra a první místo v lize za parádní poločas

Fotbalisté Sparty oslavují gól Benjamina Tetteha (druhý zprava) v utkání proti...

Po dvou letech a jednom měsíci jsou sparťanští fotbalisté první v lize, byť ne po úplném kole. V sobotu večer porazili...



Nová silnice není bezpečná, řidiči nevidí přes protihlukové stěny

Na nové silnici mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou jsou podle kritiků...

Na části nové silnice mezi Libercem a Jabloncem nejsou řidiči v bezpečí, špatně vidí přes protihlukové stěny a ohrožují...

Rennes - Jablonec 2:1, hořká premiéra, rozhodla penalta v nastavení

Jablonecký brankář Vlastimil Hrubý se smutně ohlédl, Hatem Ben Arfa z Rennes...

Jablonečtí fotbalisté při při své premiéře v hlavní fázi evropských pohárů příjemně překvapili výkonem, ale v Rennes...

Přehrady připomínají poušť, škeble uvázlé na suchu hrázní vracejí do vody

Tam, kde ještě nedávno bývala voda, je dnes jen poušť. Jak na liberecké, tak i...

Extrémní sucho pokračuje, v liberecké přehradě Harcov a jabloneckém Mšeně chybí do plného stavu tři a půl metru vody,...

Další z rubriky

Agresivní pes zabil buldoka a zranil dva lidi, opilý majitel se ho zřekl

Stafordširského teriéra, který zaútočila na chlapce i jeho buldoka, si majitel...

Rvačku dvou psů v České Lípě vyšetřuje policie. Na buldoka, kterého venčil sedmnáctiletý chlapec, zaútočil...

Zdrogovaný a opilý cizinec ujížděl policistům, pak se jim pokusil utéct

Řidič ujížděl od nákupního centra v Liberci.

Opilého a zdrogovaného cizince pronásledovali o sobotní noci policisté v Liberci. Riskantní jízdu muž ukončil na...

Lidem vadí kouř a zápach z továrny. Nic neporušujeme, tvrdí její šéf

Jednatel firmy Likto René Chrastecký se brání výtkám, že provoz škodí životnímu...

Lidé peticí bojují proti provozu liberecké firmy Likto. Stěžují si na zápach a kouř. Firma to však odmítá.

Najdete na iDNES.cz