Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Klobása z Liberce i chleba z Turnova. To jsou nejlepší potraviny v kraji

  8:36
Devadesát procent masa z vepřové kýty a pečeně, deset procent speciálního maďarského koření a vody. Takové je složení Ruprechtické bylinkové klobásy z libereckého řeznictví Maso Rydval. Ta patří mezi šestici výrobků, které se mohou pyšnit titulem Regionální potraviny Libereckého kraje roku 2015.

V kategorii tepelně opracovaných masných výrobků zvítězil řezník Jaroslav Rydval se svým řeznictvím v libereckých Ruprechticích a bylinkovou klobásou. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Podle poroty, v níž zasedli například zástupci ministerstva zemědělství, státní veterinární správy či agrární komory, jsou nejlepšími potravinami kraje dále Tvaroh s česnekem a pažitkou od Jiřího Vrkoslava ze Zlaté Olešnice, Jeřmanický smetanový zákys ze zemědělské farmy K. E. K., Mikulův pecen z turnovské pekárny Mikula, Vratislavický ALE z pivovaru Konrad z libereckých Vratislavic a BIO sterilovaný patizon od Jana Vericha z Turnova.

„Na klobásy se specializujeme, děláme asi pět, šest druhů. Chceme, aby lidé kousali do kvalitního masa a teprve potom poznali, že chuť zvýrazňuje koření. Je spousta výrobků, kde cítíte jenom koření, a ne maso,“ prozrazuje tajemství úspěchu v kategorii tepelně opracovaných masných výrobků řezník Jaroslav Rydval.

Ke klobáse se hodí chleba a nejlepší dle poroty dělají v Turnově. Bochník je to vskutku rodinný a obří a v nákupní tašce se poměrně pronese - váží tři kila.

„Díky jeho velikosti v něm dlouho vydrží voda, chléb je vláčnější a také vydrží měkký až deset dní. Topinky vám z něj druhý den nepůjdou, a nebo si připravte opravdu hodně oleje,“ prozrazuje něco o svém pecnu Jiří Mikula, pekař a majitel Pekárny a cukrárny Mikula. „V chlebu je více žita než pšeničné mouky, a proto má náš výrobek takovou chlebovější chuť.“

Nejlepší pivo? Z Vratislavic

Klobása, chleba, do trojice chybí pivo. Letos prý nejlépe mezi nápoji osvěží ALE z vratislavického pivovaru Konrad. „Výroba tohoto ležáku je jiná než u klasického ležáku českého typu. Pivo je tmavé, svrchně kvašené. Hořkost americké odrůdy chmele je vyvážena barevnými karamelovými slady,“ popisuje za pivovar Pavel Regner.

Podle něj pivovar trochu zariskoval a vyšlo to. „Chtěli jsme být trošku odlišní a neudělat ležák pouze světlý,“ dodává Regner k šestnáctistupňovému pivu.

Po pivu může nastat kocovina a někdo jako lék na ní užívá třeba sterilované okurky, respektive jejich lák. Kreativnější jedinci mohou vyzkoušet sterilovaný patizon, vítěze v kategorii Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě.

„Neděláme nic nového, patizony nakládali už naše babičky a dědečkové,“ říká výrobce oceněné potraviny Jan Verich, který si všechno své ovoce a zeleninu, které nabízí v syrovém i nakládaném stavu, pěstuje sám. Připomíná, že v jeho výrobcích není žádná chemie a všechny suroviny mají certifikát bio kvality a také to, že u patizonu hraje důležitou roli chuť nálevu.

Někoho z kocoviny údajně vyléčí mléko. A nejlepším mléčným výrobkem porotci zvolili Jeřmanický smetanový zákys. Recept na úspěch je podle majitele farmy Roberta Erlebacha v co největší jednoduchosti.

V jednoduchosti je síla a úspěch

„Není tam žádná speciální přísada, spíše je to tradiční výroba. Vše je děláno ručně, nejde o žádnou velkovýrobu,“ říká Erlebach a prozrazuje recept: „Kvalitní kravské mléko, které projde pasterizací, přidají se do něj přírodní kultury, nechá se zakysat. Po čtrnácti až osmnácti hodinách vše rozmícháte a můžete stáčet.“

Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství. Cílem je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin. Přihlásit se tak zatím nemohou firmy, které mají více než 250 zaměstnanců.

Oceněný výrobek může značku užívat na obalu po dobu čtyř let. V Libereckém kraji už může toto označení používat 39 produktů.

„Letos se do soutěže přihlásilo dvacet šest výrobců se šedesáti výrobky. Hodnoceno ale bylo dvacet čtyři výrobců s třiapadesáti produkty. Někteří být hodnoceni nemohli. Většinou nesplňovali zákon o potravinách z letošního roku a neměli na etiketách a obalech vyznačeny obsažené alergeny ve výrobku,“ informovala Vladimíra Pachlová z Regionální agrární rady Libereckého kraje.

Loni soutěžilo 21 výrobců s 56 výrobky. Některé kategorie zůstaly bez vítěze Podle ní bylo důležitým kritériem pro hodnocení potravin regionální původ výrobku, vztah výrobce k regionu, ale velkou roli hrála také chuť, vzhled jak výrobku, tak i obalu.

„Obsazeno sice bylo všech devět kategorií, ale bohužel soutěžící z kategorie masné výrobky trvanlivé, cukrářské výrobky a kategorie ostatní nesplnili některou z podmínek klání,“ vysvětlila Pachlová.

„Povědomí o soutěži ale neustále stoupá. Výrobci cítí, že značka má jistou prestiž, a že se ji zákazníci naučili na pultech vyhledávat. Proto každoročně stoupá i počet přihlášených.“

Autor:
  • Nejčtenější

Frontman Krucipüsku boural při předjíždění kolony, je mimo ohrožení života

17. dubna 2024  14:19

Frontman liberecké kapely Krucipüsk Tomáš Hajíček havaroval na motorce v momentě, kdy předjížděl...

Stát se zbavuje dvou zchátralých domů v Harrachově, nabízí je za 112 milionů

22. dubna 2024  12:57

Dva zchátralé bytové domy s nájemníky v Harrachově na Jablonecku nabízí ministerstvo financí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Opozice v Liberci vyzvala primátora Zámečníka k rezignaci, ten odstoupit nechce

22. dubna 2024  18:01

Opoziční hnutí Liberec otevřený lidem (LOL) usiluje o odvolání libereckého primátora Jaroslava...

Desetina středoškoláků v kraji pomýšlí na sebevraždu, nedokáže prý čelit tlaku

21. dubna 2024  7:39

Desetině středoškoláků v Libereckém kraji se podle výsledku ankety nechce žít. Jednou z možných...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Je to pokus o mou politickou likvidaci, říká hejtman Půta ke korupční kauze

23. dubna 2024  14:41,  aktualizováno  16:55

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta se distancuje od liberecké korupční kauzy. Své zatažení do...

Brzy bude hotový nový dům seniorů v Hrádku. Vyrobí víc energie, než spotřebuje

24. dubna 2024  16:27

Domov seniorů se čtyřiadvacetihodinovou službou a oddělením se zvláštním režimem pro lidi postižené...

Mladí odcházejí, základna se zužuje. Skoky dostávají na frak, mrzí šéfa Dukly

24. dubna 2024  15:03

České skoky na lyžích drží nad vodou už jen poslední mohykán: Roman Koudelka. Další reprezentanti i...

Bazilika v Jablonném otvírá po dvouleté opravě, sestry ovládají efekty mobilem

24. dubna 2024  10:57

Téměř tři sta let stará bazilika a významné poutní místo v Jablonném v Podještědí má nový kabát....

Je to pokus o mou politickou likvidaci, říká hejtman Půta ke korupční kauze

23. dubna 2024  14:41,  aktualizováno  16:55

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta se distancuje od liberecké korupční kauzy. Své zatažení do...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...