Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jablka pěstitele z Českého ráje letos září jako na Ladových obrázcích

  8:32aktualizováno  8:32
Přestála nebývalé letní sucho, odolala žhnoucímu slunci a přežila mrazy v první polovině října. Jablka jsou letos v Českém ráji jako z pohádkových ilustrací Josefa Lady.

Pěstitel Josef Thoř se ovocnářství věnuje již od maturity na zahradnické škole, tedy přes 50 let. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

„Právě teď sklízíme poslední zimní odrůdy Breaburny a Idaredy,“ říká Josef Thoř, ovocnář z Pěnčína u Turnova, který vyšlechtil slavnou českou odrůdu Bohemia. „Letos máme nejen pěknou úrodu jablek, ale také nádherné švestky.“

Thoř se ovocnářství věnuje již od maturity na zahradnické škole, tedy přes 50 let. Se synem hospodaří v rodinné farmě a jejich jabloně rostou na deseti hektarech.

Letošní jablkové parádě prospělo jaro bez mrazů. V létě sálající paprsky slunce vypálily do některých plodů černé flíčky, horko se však blahodárně projevilo na chuti jablek.

Sadaři měli navíc velké štěstí, že se v poslední chvíli spustil vytrvalý liják. Po polovině srpna napršelo v Českém ráji za dva dny přes sto litrů na metr čtverečný - přesně v době, kdy ovoce nezbytně potřebovalo vodu k dozrávání.

V první půlce října sice přišla dvě mrazivá rána, ale jablka obsahují hodně cukru a se zimou si poradí. „Vydrží až do minus čtyř stupňů,“ tvrdí Thoř. „V sadech bylo ještě o stupeň tepleji.“

Šampiony v listopadu, Bohemie před Vánoci

Pokud ovšem sjede mráz pod nulu, musí se počkat až přijdou jablka zase k sobě a až potom se mohou trhat. V opačném případě by na nich byly po teplých prstech skvrny nebo by dokonce hnila.

Zimní odrůdy jablek zůstávají na stromech až do konce října a Thořovi je dokážou v klimatizované hale uchovat až do dubna.

„Na rozdíl od skladů v hypermarketech dozrávají jablka u farmářů postupně a člověk si na nich víc pochutná,“ podotýká Thoř. „Přímo k nám do dvora jezdí nakupovat stále více zákazníků. Prodáme tam už asi sedmdesát procent úrody.“

Ke každé odrůdě jablka patří nejlepší čas k jídlu. Šampiony nejvíc „šmakují“ v listopadu, Bohemie pak před Vánoci. Právě na nich Thořovi kouzlí štědrovečerní komety.

Na jablko před dozráním nalepí jejich obrázky a příroda pak zařídí zbytek. Právě Bohemie letos dokazují, jak se jablkům dařilo. „V průměru mají kolem osmi a půl centimetru,“ dodává Thoř.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Nejvíce zaujal porotce nápad studia Sial architekti a inženýři, a to i přesto,...
Architekti svůj návrh zlevnili, pavilon nemocnice postaví podle nich

Jejich návrh byl před půl rokem nejlepší v architektonické soutěži a i když byl o tři sta milionů dražší, nakonec se podle nich nový pavilon liberecké...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Lidovcům rezignovala dvojka kandidátky v Libereckém kraji

Kamil Jan Svoboda, který je druhý na kandidátce KDU-ČSL do sněmovních voleb v Libereckém kraji, rezignoval. Jako důvod uvedl přetrvávající ochotu strany...  celý článek

Před pěti lety měl Drylock 155 zaměstnanců, zatímco nyní 370. V roce 2012...
Firmy bojují o lidi, továrna na pleny jich teď shání sedmdesát

Hrádecká firma Drylock, odkud pocházejí dětské pleny, strmě roste. Během hospodářského rozmachu pro ni ale není jednoduché získat další dělníky - podobně jako...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.