Pěstitel Josef Thoř se ovocnářství věnuje již od maturity na zahradnické škole,...

Pěstitel Josef Thoř se ovocnářství věnuje již od maturity na zahradnické škole, tedy přes 50 let. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Jablka pěstitele z Českého ráje letos září jako na Ladových obrázcích

  • 0
Přestála nebývalé letní sucho, odolala žhnoucímu slunci a přežila mrazy v první polovině října. Jablka jsou letos v Českém ráji jako z pohádkových ilustrací Josefa Lady.

„Právě teď sklízíme poslední zimní odrůdy Breaburny a Idaredy,“ říká Josef Thoř, ovocnář z Pěnčína u Turnova, který vyšlechtil slavnou českou odrůdu Bohemia. „Letos máme nejen pěknou úrodu jablek, ale také nádherné švestky.“

Thoř se ovocnářství věnuje již od maturity na zahradnické škole, tedy přes 50 let. Se synem hospodaří v rodinné farmě a jejich jabloně rostou na deseti hektarech.

Letošní jablkové parádě prospělo jaro bez mrazů. V létě sálající paprsky slunce vypálily do některých plodů černé flíčky, horko se však blahodárně projevilo na chuti jablek.

Sadaři měli navíc velké štěstí, že se v poslední chvíli spustil vytrvalý liják. Po polovině srpna napršelo v Českém ráji za dva dny přes sto litrů na metr čtverečný - přesně v době, kdy ovoce nezbytně potřebovalo vodu k dozrávání.

V první půlce října sice přišla dvě mrazivá rána, ale jablka obsahují hodně cukru a se zimou si poradí. „Vydrží až do minus čtyř stupňů,“ tvrdí Thoř. „V sadech bylo ještě o stupeň tepleji.“

Šampiony v listopadu, Bohemie před Vánoci

Pokud ovšem sjede mráz pod nulu, musí se počkat až přijdou jablka zase k sobě a až potom se mohou trhat. V opačném případě by na nich byly po teplých prstech skvrny nebo by dokonce hnila.

Zimní odrůdy jablek zůstávají na stromech až do konce října a Thořovi je dokážou v klimatizované hale uchovat až do dubna.

„Na rozdíl od skladů v hypermarketech dozrávají jablka u farmářů postupně a člověk si na nich víc pochutná,“ podotýká Thoř. „Přímo k nám do dvora jezdí nakupovat stále více zákazníků. Prodáme tam už asi sedmdesát procent úrody.“

Ke každé odrůdě jablka patří nejlepší čas k jídlu. Šampiony nejvíc „šmakují“ v listopadu, Bohemie pak před Vánoci. Právě na nich Thořovi kouzlí štědrovečerní komety.

Na jablko před dozráním nalepí jejich obrázky a příroda pak zařídí zbytek. Právě Bohemie letos dokazují, jak se jablkům dařilo. „V průměru mají kolem osmi a půl centimetru,“ dodává Thoř.