Zájem čepovat cvikovské pivo už projevilo 150 hostinců. „Zatím prodáváme pivo kolem komína, tedy v okruhu několika kilometrů od pivovaru, nejvíce na Cvikovsku a Novoborsku,“ uvedl ředitel pivovaru Viktor Tkadlec.
Dál expandovat nechtějí. „Naše pivo je regionální a nebudeme se pouštět do konkurenčního boje s jinými výrobci,“ vysvětlil Tkadlec. „Jsme schopni ho dodat třeba hospodám do Prahy, ale spíš jenom jako nějaký doplněk, když bude zájem,“ dodal.
V roce 2015 plánuje pivovar výstav 10 tisíc hektolitrů piva. V budoucnosti může vařit až dvojnásobek, výš ale jít nechce, promítlo by se to na kvalitě.
Doplňkovým sortimentem desítky a dvanáctky bude osmistupňový Sklář, pivo už svým názvem naznačující, komu je určeno. „Hospody o něj kvůli nízké stupňovitosti nemají zájem, plánujeme dodávat ho sklárnám a v naší pivovarské hospodě,“ upřesnil Tkadlec.
Cvikovský pivovar zatím dodává pivo jen v sudech a PET lahvích. Podle Jiřího Jakoubka by vybudování lahvárny bylo neekonomické, vzhledem k nižšímu výstavu pivovaru.
Majitelé se spoléhají spíše na prodej piva po hospodách. Ten právě začal a na zhodnocení je ještě brzy. „Zima je sezona, která konzumaci točeného piva moc nepřeje, takže informace o spotřebě budeme mít až příští rok v létě,“ dodává ředitel Tkadlec.
Vaření piva ve Cvikově má počátky v roce 1560, původní pivovar stával na náměstí. Teprve v roce 1866 byl pivovar postaven na současném místě. Ještě další století se zde se střídavými úspěchy vařilo pivo, jehož odbytištěm byly zejména sklářské podniky v okolí.
Zlomovým se pro pivovar stal rok 1968, kdy byl uzavřen. V jeho prostorách se v následujících letech vystřídal autoservis, diskotéka i pěstírna žampionů.