Dvanáctistupňový ležák, nazvaný Albrecht, bude možné okusit v červnu. Tehdy by se měla konat kolaudace pivovaru.
Vaření piva by velký historický objekt neuživilo, proto zde Marek Vávra chystá školu pro sládky a školicí středisko. V pivovaru bude několik učeben i přednáškový sál.
Vávra již vícekrát ohlašoval, že je pivo připraven vařit, pokaždé z toho ale z různých důvodů sešlo.
Loni na jaře prý dlouhá zima zdržela stavební úpravy, na které jsou navázány technologické postupy.
V červenci pak tvrdil, že pivo Albrecht by mohl začít vařit do čtrnácti dnů.
"Není to ale tak jednoduché, protože potřebujeme povolení od hygieny a životního prostředí, a to může trvat dost dlouho," dodal tehdy.
Podobný projekt, o jaký se nyní snaží v bývalém Redernovském pivovaru, už plánoval v Chrastavě. Pivovar měl být v takzvaném Kamenném mlýnu.
I z toho sešlo. "Protože tam nebyla voda a nikdy v objektu pivovar nebyl. Ten frýdlantský je poprvé zmiňován již v roce 1381," vysvětlil Vávra.
Pivo se ve frýdlantském pivovaru vařilo od 16. století. Těsně po skončení 2. světové války ale výroba skončila a budovy pak sloužily jako sklad zeleniny a zrály v nich sýry.