Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zajímáme se o Sasko i Liberec, říká šéf nového cvikovského pivovaru

  18:18aktualizováno  18:18
V poklidném rybníčku regionálních pivovarů se poslední dobou poněkud čeří voda. Loni na sklonku listopadu totiž začal fungovat znovu obnovený pivovar ve Cvikově, který bez nadsázky přežil svou smrt. Dnes má za sebou už čtvrt roku.

Ředitel cvikovského pivovaru Viktor Tkadlec. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Dech mu rozhodně nedochází, ba co víc, má docela solidně našlápnuto. O tom, jak se výrobě piva ve Cvikově daří a co v pivovaru plánují do budoucna, vypráví nad sklenicí malé desítky v pivovarské restauraci ředitel pivovaru Viktor Tkadlec.

Fungujete už od listopadu; jak byste onen uplynulý čtvrtrok zhodnotil?
Rozhodně pozitivně. Záměr obnovit pivovar ve Cvikově jsme postavili na tom, že budeme mít regionální pivovar, který bude působit hlavně na Českolipsku a v přilehlých regionech. Přáli jsme si, aby lidé vzali pivovar za svůj. Po několika měsících provozu pivovaru si troufám říci, že se nám to povedlo. Pivo lidé v regionu přijali, chválí jeho chuť, a v okolí máme už více než šedesát hospod, které naše pivo odebírají.

Jak se vám podařilo vstoupit do už zajetého systému hospod a jejich pivní nabídky?
Karty na trhu s pivem jsou tady rozdané, hosté mají své zvyky a některá piva se tady točí už desítky let. Není lehké do toho vstoupit, obzvlášť když někteří hostinští jsou s jinými pivovary smluvně vázáni. Velkým pivovarům a nadnárodním koncernům konkurujeme hlavně kvalitou. Našemu pivu dáváme každodenní péči - kvasí v otevřené spilce a zraje v ležáckých tancích. Nešidíme ani suroviny, používáme žatecký chmel a kvalitní slad.

Je něco, co se vám podle původního očekávání třeba ještě tak úplně nepovedlo?
Po otevření v prosinci nastal boom, každý chtěl pivo ochutnat a měli jsme co dělat, abychom poptávku uspokojili. Počátek roku ale není zrovna pivovarská sezona. Obecně leden a únor jsou jedny z nejhorších měsíců v roce, co se prodeje piva týká. Takže už se těšíme, až se zase oteplí.

A co se povedlo?
Vaříme dobré pivo. Radost nám dělají také ohlasy na restauraci, kterou jsme vybudovali na místě bývalé sladovny. Lidi si chválí naše kuchaře i jídla dobře vybraná pro pivovarskou restauraci.

Distribuujete svoje pivo jen takzvaně kolem komína, neboli v blízkém okruhu pivovaru. Je to setrvalý stav, nebo chcete ještě expandovat někam dál?
Stěžejní je pro nás českolipský region, šířeji geograficky vzato od Máchova jezera po Liberec. Jsme malý pivovar, neděláme pivo pasterizované s dlouhou trvanlivostí, které by se mělo rozvážet po celé republice. V blízké době se chceme podívat také do hospod do Německa, do Lužických hor, ale z druhé strany. Dalšími zajímavými odbytišti jsou Liberec a Jablonec, kam naši obchodníci brzy také začnou jezdit. A rovněž Praha, kde je řada zajímavých podniků s nabídkou regionálních piv.

Které pivo jde nejvíc na odbyt?
Momentálně dvanáctka Klíč. To ale záleží na ročním období, ze zkušeností vím, že v létě se zase pijí lehčí piva, větší podíl na prodeji bude získávat desítka. Dobře se prodává i naše osmička Sklář. Jak už její název napovídá, je to pivo, s kterým jsme se vrátili k tradici výroby piva pro místní skláře. A vaříme ji poctivě, není to žádná řezaná desítka.

A dodáváte už osmičku někam do skláren?
Ano. Škoda jen, že dnes je počet skláren nižší než dřív. Ale objednávají si ji i hosté naší restaurace.

Fotogalerie

Krom sudů stáčíte vaše pivo do PET lahví. Řada lidí je nemá ráda, pivo do nich prý nepatří. Jak vnímáte tuto problematiku? Co vy a sklo? Přijde někdy, nebo nepřijde?
Upřímně, když se před lety začalo pivo stáčet do PET lahví, byl jsem také jejich odpůrcem. Po zkušenostech, které s postupem stáčení piva do tohoto typu obalu máme, to nevnímám jako problém. Je to prostě obal na krátkodobé skladování. Pro točení do skleněných lahví bychom museli našemu nefiltrovanému a nepasterovanému pivu zajistit delší trvanlivost. Museli bychom ho buď hodně dobře filtrovat nebo pasterovat, a to by se již odrazilo ve změně chuti. Pasterizace se provádí při vysoké teplotě, kterou pivo utrpí. Už by to nebylo živé pivo, které chceme dělat. Při svátečních příležitostech budeme ale i u nás mít skleněné lahve. Připravujeme různá dárková balení a limitované edice. Nicméně klasické lahvování v nejbližších letech neplánujeme. Nikdy ale neříkám nikdy.

Jaké máte plány do budoucna?
Otevřeli jsme pivovarskou restauraci a na léto před ní chystáme venkovní posezení. Současně rekonstruujeme stodolu, v níž dříve bývaly stáje. My ji chceme změnit na příjemný prostor s grilem, kde si návštěvníci zhruba od dubna do října dají naše piva a i na přípravu jednodušší jídla. Chceme pořádat různé kulturní akce, pro které bude stodola také vhodným místem. V dlouhodobém horizontu toho ale plánujeme mnohem více. Pod restaurací je ještě jeden stejně velký prostor, dřívější humna, kde chceme rozšířit kapacitu naší restaurace. Tato část bude mít otevřenou zahrádku směrem k pivovarskému rybníku. To jsou ale plány spíše pro další roky. Přemýšlíme také o výstavbě ubytování v prostorách současné půdy, kde jsou k dispozici dvě patra. Jsme v rekreační oblasti a zaznamenáváme rozdíl mezi provozem v týdnu a o víkendu. Ubytování nám pomůže přivést k nám návštěvníky nejen na jeden večer, ale třeba na celý víkend.

Volby 2018

Volby do obecních zastupitelstev a do Senátu PČR se konají 5. a 6. října. V pátek se volí od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.

Komunální volby

Kompletní seznamy kandidátů jednotlivých obcí v Libereckém kraji dle okresů:

Volby do Senátu

V Libereckém kraji si volí zástupce do Senátu obvod Jablonec nad Nisou. Kandidují: Jaroslav Zeman, Jindřich Berounský, Josef Chuchlík, Šárka Kalvová, Michal Švarc, Michaela Tejmlová a Pavel Žur. Případné druhé kolo voleb se koná 12. a 13. října.



Nejčtenější

Čtyři koruny i krmítko pro kapry. Poloprázdná přehrada vábí hledače pokladů

Základní pomůcky pro hledače: oblečení, u něhož nevadí, zašpiní-li se, polní...

Kvůli suchému létu je v liberecké přehradě rekordně málo vody. Nově vzniklé pláže okupují hledači s detektory kovů....

Rennes - Jablonec 2:1, hořká premiéra, rozhodla penalta v nastavení

Jablonecký brankář Vlastimil Hrubý se smutně ohlédl, Hatem Ben Arfa z Rennes...

Jablonečtí fotbalisté při při své premiéře v hlavní fázi evropských pohárů příjemně překvapili výkonem, ale v Rennes...



Přehrady připomínají poušť, škeble uvázlé na suchu hrázní vracejí do vody

Tam, kde ještě nedávno bývala voda, je dnes jen poušť. Jak na liberecké, tak i...

Extrémní sucho pokračuje, v liberecké přehradě Harcov a jabloneckém Mšeně chybí do plného stavu tři a půl metru vody,...

Sparta - Liberec 4:1, výhra a první místo v lize za parádní poločas

Fotbalisté Sparty oslavují gól Benjamina Tetteha (druhý zprava) v utkání proti...

Po dvou letech a jednom měsíci jsou sparťanští fotbalisté první v lize, byť ne po úplném kole. V sobotu večer porazili...

Liberec vyhlíží Spidermana, natáčení velkofilmu uzavře celé náměstí

Náměstí je již obehnané plotem a do jeho středu se lidé nedostanou. Rekvizity...

Už několik dní dominuje libereckému náměstí Dr. E. Beneše ruské kolo. Spolu s dalšími kulisami je postavili filmaři,...

Další z rubriky

Bílý tygr je černý a soupeři se v Liberci přecpou Vlašákem

Neotřelá reklamní kampaň Bílých Tygrů byla dílem marketingového a PR oddělení.

Jiskřivé jazykové hrátky, které se vymykají z běžných reklam, jsou v hlavní roli kampaně hokejových Bílých Tygrů...

Terminál Fügnerova se topí v nedopalcích, pomoci můžou speciální vysavače

Fügnerova ulice je zamořena nedopalky.

Vajglová. Špačková. Nedopalková. Všechna tato jména by se hodila víc pro ulici, jež je v Liberci hlavním dopravním...

Před 80 lety se hraničáři v Habarticích ubránili hordám nacistů

Ordneři a čs. finanční stráž.

Že se Československo nebránilo nacistickému Německu, patří mezi často opakované omyly a mýty. 21. září si připomínáme...

Najdete na iDNES.cz