Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Tady se vaří pivo už 450 let, připomíná speciální ležák ze Svijan

  17:00aktualizováno  17:00
Pivo s netradičním názvem 450 bude hlavním tahákem letošních oslav Pivovaru Svijany, kde se začal zlatý mok vařit již před čtyři sta padesáti lety.

Pivovar Svijany přežil i těžké chvíle, kdy mu hrozilo uzavření. Dnes je největším pivovarem v regionu. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

"Vymazlili jsme ho loni před Slavnostmi svijanského piva, na kterých jsme ho také poprvé čepovali. Chtěli jsme českým pivařům nabídnout pivo, které chutná a voní po tradičních surovinách," řekl sládek Pivovaru Svijany Petr Menšík.

Návštěvníci měli možnost nejen ochutnat, ale také se k novince v anketě vyjádřit. Mimo jiné mohli navrhnout, jak by se mohlo pivo jmenovat. Sešlo se opravdu hodně názvů a nápadů, ale zvítězila Čtyřistapadesátka.

"Osobně jsem všechny anketní lístky procházel a samotného mě překvapilo, jaké nadšení tehdy pivo vyvolalo," dodal sládek s tím, že podle připomínek ochutnávačů na slavnostech poněkud upravili jeho chuť.

Mercedes mezi svijanskými pivy

Pivo s názvem 450 by se mělo v budoucnosti stát mercedesem mezi ostatními svijanskými pivy. Sice je, stejně jako ostatní svijanská piva, vařené tradičním postupem, ale na jeho výrobu se používá nejen voda z vlastních studní, ale také výhradně humnový slad z malých nezávislých českých a moravských sladoven.

"Nejdůležitější je však použití chmele z vyhlášené oblasti Polepských blat. Jedná se o tradiční Osvaldův klon Žateckého poloraného červeňáku, který dává čtyřistapadesátce chuť a vůni charakteristickou pro poctivé české pivo z poloviny minulého století," vysvětluje sládek Menšík.

Chmel na výrobu piva ve Svijanech pochází z vlastních zdrojů. První chmelnici koupil pivovar již v roce 2006. Od té doby rozšířil jejich plochu na šedesát hektarů a stále zakládají nové.

Chmel je v Česku na vymření

"Čtyřicet procent z této plochy je původní nepřešlechtěný chmel, který je v Česku již pomalu na vymření. Proto chceme jeho plochu postupně rozšiřovat až na padesát procent," připomíná ředitel pivovaru Roman Havlík.

Nové pivo, kterým chtějí Svijany oslavit výročí první uvařené várky, by se mělo v budoucnosti stát chloubou pivovaru. Proto ne každá restaurace nebo hospoda, ho budou moci čepovat. Vedení Svijan nastavilo přísná pravidla, která zatím splňuje jen sedmdesát podniků v celém Česku.

"Čtyřistapadesátka se například musí čepovat z plnoprůtokové pípy Nostalgie, nesmí se při tom používat klasický vzduchový kompresor, nebo oxid uhličitý. Pouze biogen, což je směs dusíku a cé ó dvojky. Další podmínkou je, že se musí dávat do sklenic, které jsou k tomu určené," vypočítává sládek Petr Menšík.

Stejný obsah alkoholu jako Máz

Pivo 450, které má stejný obsah alkoholu jako tradiční Svijanský Máz (4,8 %), nebude jediná připomínka letošního výročí.

"Připravili jsme také Den otevřených dveří, který bude 8. května, a který bude moderovat Ondřej Hejma. Další akcí jsou Slavnosti svijanského piva, které letos slaví pětadvacáté narozeniny," dodává mluvčí pivovaru Petra Winklerová.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Obálka říjnového čísla Jabloneckého měsíčníku.
V radničním zpravodaji neotiskli článek zastupitelky. Podle ní se jim nehodil

Cenzura, nebo předvolební kampaň? Opoziční jablonecká zastupitelka Jana Pastuchová (ANO) si stěžuje, že v říjnovém vydání radničního zpravodaje nebyl otištěn...  celý článek

Lukáš Jašek, Jan Stránský a Adam Dlouhý se radují z gólu Liberce.
Vydřené tři body. Liberec udolal Vítkovice v přesilovkách

Hokejisté Liberce potvrdili, že i když se jim zatím letos moc nedaří, na domácím ledě jsou takřka neporazitelní. Ve nedělním utkání 13. extraligového kola...  celý článek

V Liberci už loni vykvetlo na 568 metrů cibulovin. Některé vyrašily třeba v...
Ulice Liberce rozzáří záhony narcisů a tulipánů, Jablonec ošetří stromy

Tržní náměstí, park v Budyšínské ulici, okolí ulice Na Rybníčku a za kulturním domem. Tato a další místa v Liberci mají být barevnější. Radnice tady totiž...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.