Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Z pivovaru zbyla jen ruina. Nový majitel ho opraví a pivo uvaří znovu

  18:05aktualizováno  18:05
Novoborský podnikatel Jiří Jakoubek chce ve Cvikově obnovit starý měšťanský pivovar. Vznikne v prostorách, ze kterých je dnes téměř ruina. Ještě před šestačtyřiceti lety tu ale místní hasili žízeň.

Podnikatel Jiří Jakoubek, nový majitel cvikovského pivovaru. | foto: MAFRA

Celý život pracujete v oboru elektra, což je pivovarnictví vzdálené. Jak jste k pivovaru ve Cvikově přišel?
To je složitá historie. Víceméně je to takový dvacetiletý vývoj mé osoby. Vystudoval jsem Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze v oboru kvasné chemie, která se přímo specializuje na výrobu piva a podobné produkty. Tím jsem se měl zabývat i ve svém životě, ale přišla do toho jiná výzva.

Která?
Podnikání mého otce, který firmu Jakub založil v roce 1991. Původně jsem k němu nastoupil jen na brigádu, ale ta práce mě pohltila, zůstal jsem a do pivovarnictví nešel.

Na svou původní branži jste ale očividně nezanevřel.
Přesně tak. Po celou dobu jsem byl v kontaktu se svými spolužáky, kteří pracují nebo pracovali v pivovarnictví. Nedávno jsem se sešel se dvěma z nich a shodli jsme se na tom, že právě teď je ta pravá doba na to zabývat se pivovarnictvím na lokální úrovni. Řekli mi, ať se podívám kolem sebe, že tady určitě budou spousty pěkných starých objektů. Bral jsem to původně tak trochu z legrace, ale hned druhý den jsem si sedl k internetu. Byl jsem překvapený, kolik je tu starých pivovarů, jež jsou zavřené. Jedním z objektů, které mi padly do oka, byl pivovar ve Cvikově.

Dům ale asi nebyl v ideálním stavu. Je to tak?
Když jsem se tam jel podívat, čekal jsem, že to bude něco strašného, protože co já vím, tak ten dům od devadesátého roku jen chátrá. Byl jsem ale překvapený, jak hezké to tam je. Samozřejmě, že je dům zdevastovaný, ale je tam výborná voda, pivovar nabízí obrovské sklepy a kolem je hezká příroda. Je potřeba říci, že pivovar působí jako kronika minulého století.

Jaká piva lidé ochutnají?
Světlou desítku a dvanáctku. Počítáme i s výrobou osmičky pro místní sklárny.

Kolik zaměstnanců plánujete přijmout a kdy?
Nyní v první etapě chceme přijmout zhruba dvacet lidí. S některými zájemci už jednáme. Samozřejmě pokud bude odbyt takový, že bude možné zvýšit výrobu, přibereme další. Těší nás zájem ze strany lidí. Personální záležitosti vyřeším zhruba za dva měsíce.

Autoři:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Pomoci Liberečanům přestat s kouřením dorazil do centra města osvětový stánek v...
V restauracích, kde se nekouří, lidem více chutná, ukázal průzkum

Čistý vzduch v pohostinství vybízí hosty k větší konzumaci. Alespoň tak hovoří výsledky průzkumu mezi obyvateli Libereckého kraje, který si nechalo po...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Matematika jako hra na obchod. V Náruči zdarma pomáhají pomalejším žákům

Děti, jimž hrozí, že by ve škole propastně zaostávaly, zachraňuje před problémy doučování v turnovském Centru pro rodinu Náruč. Lektoři s nimi pracují zadarmo.  celý článek

Amfiteátr pojal až 35 tisíc návštěvníků.
Amfiteátr se změní na parkoviště, místo tu najde přes sto aut

Dříve se sem vešlo až pětatřicet tisíc diváků, nahradit je teď mají desítky aut. Přírodní amfiteátr v libereckých Lidových sadech, který je již léta opuštěný a...  celý článek

Alternativní, nebo přirozený? Normální porod chápe každý jinak
Alternativní, nebo přirozený? Normální porod chápe každý jinak

Chcete porod bez léků a věčného vyrušování, jenže lékaři vás označí za alternativní matku.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.