Restaurace Domov má zpět svého šéfkuchaře Norberta Hojdu.

Restaurace Domov má zpět svého šéfkuchaře Norberta Hojdu. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Pod Ještědem zvou na perníkové knedlíky, dělá je vicemistr světa

  • 0
Hospoda Domov v libereckém Hanychově patří mezi sto nejlepších restaurací v České republice. Hosté jí mají rádi hlavně kvůli jejímu šéfkuchaři, jehož doménou jsou především studené předkrmy a knedlíky.

Žebříček sta nej restaurací v Česku sestavil přední odborník na gastronomii Pavel Maurer. Restaurace si oproti minulým letům sice značně pohoršila, skončila na 75. příčce, ale porazila několik restauračních es z hlavního města.

MÍSTNÍ LAHŮDKY

Na dračku jde kuřecí prso plněné kozím sýrem nebo předkrm v podobě marinovaného lososa provoněného dubovým kouřem.

Specialitou restaurace je také grilování ryb přímo před hosty v krbu. Host si rybu může vybrat přímo z kádě v restauraci.

Vaří zde také speciální perníkové knedlíky a pečou i vlastní chleba.

"V minulosti jsme byli i v první desítce. Umístění v žebříčku nás velice těší, ale důležité je pro nás, aby host odcházel spokojený. To se nám daří, je to hlavně zásluhou našeho šéfkuchaře," vysvětluje majitel restaurace Marek Macháček.

Král kuchyně Norbert Hojda je jedním z nejlepších kuchařů v republice. Za sebou má řadu mezinárodních úspěchů, je vicemistrem světa. Jeho specialitou jsou především studené předkrmy. Podle majitele dělá i vynikající dezerty.

"Téměř všechny recepty jsou moje vlastní, snažím se o inovaci. V Domově jsem pracoval již v minulosti, pak jsem byl v Praze, ale teď jsem se sem vrátil, abych restauraci opět dostal do top desítky," svěřuje se Hojda.

Lidé si odnesou gastronomický zážitek, říká šéfkuchař

Lidé chodí do Domova především na Hojdu. "Má svůj kuchařský rukopis," dodává Macháček. Na jídelním lístku se objevují jak hotovky, které se každý den mění, tak i plno specialit ze stálého jídelního lístku.

VÝBĚR Z menu

Polévky: Podještědské kyselo ve chlebovém bochánku (74 Kč)

Hlavní jídla: Kuřecí prso, zeleninový kuskus s mozzarellou a grilovanými cherry rajčaty (224 Kč)

Jídlo v restauraci je poměrně drahé. Průměrná cena hlavního chodu se pohybuje kolem tří set korun. "Pro někoho to může být dražší, ale hosté si s sebou odnesou gastronomický zážitek," upozorňuje Hojda.

I odborníci na gastronomii se shodnou, že Domov je top. "Kvalita a chuť pokrmů je na velmi vysoké úrovni. Oceňuji také profesionalitu obsluhy, která je nadstandardní," říká učitelka odborných předmětů z Střední odborné školy gastronomie a služeb v Liberci Šárka Vlachová.