Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zvenčí restaurace vypadá jako čtvrtá cenová. Uvnitř se vaří na jedničku

  12:57aktualizováno  12:57
Liberecká restaurace Black Horse se letos poprvé účastní prestižního gastronomického festivalu Grand Restaurant Festival. Redaktor MF DNES zavítal do podniku, aby zjistil, zda si umístění mezi gastronomickou elitou zaslouží.

Interiér restaurace Black Horse na libereckém Nerudově náměstí. | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

Jsou lidé, kteří dají na první dojem. Pak jsou tací, jenž si úsudek vytváří až po dojmu druhém, třetím.

Grand Restaurant Festival

Letos se účastní 83 top restaurací z celostátní ankety Maurerův výběr Grand Restaurant z celé České republiky. Hosté například ochutnají vítězný podnik Piano Nobile, Chateau Mcely šéfkuchaře Jana Štěrby či michelinskou restauraci Oldřicha Sahajdáka La Degustation Boheme Bourgeoise. Za Liberecký kraj se účastní liberecké restaurace Domov, Bílý mlýn, ty už poněkolikáté, a Black Horse - letos poprvé. Letos se v žebříčku nejvýše z regionu umístila restaurace U Podkovy v Jítravě, a byla třináctá a na 58. místo pak skočil liberecký Domov.

Pokud by se první skupina hodnotitelů postavila před vchod restaurace Black Horse na libereckém Nerudově náměstí, zřejmě by za její zdi nenakoukla. Zvenčí totiž restaurace vypadá jako pochybný pajzl čtvrté cenové skupiny a já si vzpomínám, jak jsem tu před lety na zahrádce popíjel hejna piv s místními pankáči. Jenže zdání klame a pokud za zdi vkročí druhá sorta lidí, právě vstoupila do gastronomické extraligy.

Black Horse se účastní renomovaného Grand Restaurant Festivalu zaštítěného předním českým gurmetem Pavlem Maurerem. Na rozdíl od dalších dvou regionálních zástupců, libereckých restaurací Domov a Bílý mlýn, je to poprvé. Festival má za úkol předvést v co nejlepším světle um českých kuchařů a v Black Horse to světlo svítí velmi ostře.

Už po otevření dveří se k vám přiřítí velmi příjemná a ochotná dámská obsluha. Po malém intru, ve kterém nám představí, co vše se objeví na třech talířích degustačního menu, přichází pokrm první.

Divočák byl trefa do černého

Nejprve chuťové pohárky oblaží konfitovaná roláda z králíka se slaným dýňovým nákypem, vlašskými ořechy a pyré z karotky. Ačkoliv mé chuťové receptory karotku odmítají, tady chutě dokonale sednou a výsledný mix vykouzlí na jazyku velmi příjemný povlak.

Fotogalerie

Následuje jídlo číslo dvě: stew z divočáka s pěnou ze smrkového jehličí a egg barley s opraženou slaninou. Tady se kuchař, alespoň dle mého úsudku, trefil perfektně.

Většina strávníků si pod pojmem zvěřina představí maximálně kančí guláš se šesti knedlíky nebo šípkovou omáčku, jenže malé těstovinové kuličky se slaninou, naprosto křehké maso a grilovaná mrkev a celer dokonale vytvoří iluzi lesních honů. Jídlo par excellence.

A je pěna opravdu z jehličí? "Ano, jehličí se spaří jako lístky čaje a poté se z vývaru speciálním strojem vyšlehá pěna," prozrazuje ochotně servírka.

Je libo jehněčí nebo panenku?

Jako poslední nám přináší pečeného lososa ve filo těstě s tomatovou marmeládou, pohankovým rizotem a kaviárem z rakytníku. Prostřední jídlo sice tento chod nepřekonává, ale opět je na talíři vytvořená skvostná chuťová nálada s lehce nasládlým tónem. Jako před každým chodem obsluha hostům podrobně vysvětlí, co se na talíři objevuje.

Black Horse

Restaurace, Liberec

Hodnocení­: 90%

V pauzách mezi čekáním na sérii jídlem zdobených talířů přichází čas na čtení jídelního lístku. Restaurace se zaměřuje na irskou kuchyni. Můžete si dát například jehněčí z domácího chovu pomalu pečené na jablečném pivu cider s gratinovaným bramborem a jemnou mátovou omáčkou za 198 korun nebo za stejnou cenu vyzkoušet vepřovou panenku Wellington pečenou v listovém těstě (houbové ragú, slanina) s konfitovaným česnekem a pepřovou omáčkou.

Shrnuto, podtrženo: Black Horse velmi příjemně překvapil. Když pominu poněkud neosobní interiér restaurace, který je ve srovnání s některými pražskými podniky celkem neoriginální, obsluha a jídlo jsou na profesionální úrovni.

Možná, že by po návštěvě Liberce kat českých hospod Zdeněk Pohlreich nechal své peprné výrazy, kterými často častuje tuzemské kuchaře, pro tentokrát doma.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Obžalované čtveřici hrozí za těžké ublížení na zdraví 5 až 12 let vězení.
Za brutální útok v baru poslal soud všechny obžalované do vězení

Krajský soud v Liberci rozhodl v případu mimořádně brutálního útoku na muže a ženu v českolipském baru Hong Kong. Čtyřem obžalovaným vyměřil nepodmíněné tresty...  celý článek

Plánovaný návrh počítá s 25 metrů dlouhým plaveckým bazénem s třemi dráhami a...
Koupaliště za 76 milionů nechceme, rozhodli v referendu Jilemničtí

Obyvatelé Jilemnice odmítli v referendu plánovanou výstavbu koupaliště za zhruba 76 milionů korun. Proti stavbě se vyslovilo bezmála 82 procent zúčastněných.  celý článek

Erwin Cettineo, který žil v Liberci v letech 1903 až 1985, tramvaje miloval....
Tramvaje byly Italovou láskou, z jeho fotek vznikla kniha

Dluh jednomu z nejpilnějších fotografů libereckých a jabloneckých tramvají, který během více než šedesáti let zachytil proměny vozů i obou měst samotných,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.