Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Ještěd je plechová bouda, která někdy vrní a hosté si tu užívají blesky

  19:00aktualizováno  19:00
Ve vánicích zůstává Ještěd odříznutý od světa. Když jsou zimní prázdniny v Praze, zaplaví hotel na 1012 metrů vysoké hoře víc lidí, než když mají volno školy v Liberci. A když se kolem rozběsní bouřka, je Ještěd úchvatný i úděsný a voda teče po hotelových oknech nahoru.

„Ještě před patnácti lety převažovali mezi našimi hosty Němci. Teď k nám jezdí hlavně Češi,“ říká jednatel hotelu Ještěd Petr Šmaus. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

„Většina našich hostů si blesky, vichřici a liják užívá,“ říká jednatel hotelu Petr Šmaus. „Ale zažili jsme, jak se tady při bouřce některé dámy klepaly tak, že od nás raději odjely.“

Jak bouřka na Ještědu vypadá?
Je navržený geniálně a blesky mu neublíží. Při bouřce ale lehce vrní a cítíte, jak jeho plášť pracuje. V šestém patře vidíte, jak se pohybuje hladina ve sklenici. Při průtrži mračen ženou poryvy větru vodu po oknech pokojů směrem nahoru.

Fotogalerie

Hotel v takové výšce si musí asi počasí hlídat zvlášť pozorně.
Někdo bere Ještěd jako zlatý zámek, pro nás je to ale plechová bouda na horách. Nezavíráme ani za nejhoršího počasí. Když už sem někdo vyleze, tak ho obsloužíme.

Nastal někdy den, kdy jste zůstali úplně bez hostů?
V listopadu byla jednou velká sněhová bouře. Nejezdila lanovka, silnice úplně zapadala. Za celý den jsme měli v restauraci dva lidi, což je rekordně málo.

A co druhý extrém?
Zažili jsme ho nedávno na začátku února, kdy v Libereckém kraji končily školní prázdniny. Krásné zimní počasí s čerstvým sněhem a modrým nebem vyšlo na sobotu. Do restaurace, salónku a kavárny se vejde zhruba 180 lidí. Bylo plno a lidé čekali před dveřmi ve frontě, až se uvolní nějaký stůl. Mohli mít radost, ale na druhou stranu není nic příjemného, pokud hostům někdo dýchá na záda a netrpělivě čeká, až se zvednou.

Pracuje v restauraci na Ještědu stále stejně zaměstnanců, nebo jejich počet záleží na počasí?
Sledujeme každý den předpovědi a podle nich nasazujeme personál. Minimem je jeden kuchař a jeden číšník, maximem čtyři kuchaři a devět lidí na „place“. Čtyři kasírují a pět nosí jídlo a pití. Ke stálým zaměstnancům přibíráme brigádníky, hlavně studenty.

Ještěd má jako rotační hyperboloid průměr 33 metrů, což znamená, že jeho obvod je zhruba sto metrů. Nalítají se servírky a číšníci víc než v klasické hospodě?
Dali jsme jim jednou z legrace krokoměry a jedna naše servírka nachodila za den dvacet šest kilometrů. Kdyby hodně nesportovala, sotva by zvládla takovou vzdálenost s tácy piva v ruce a v šatech. Jeden číšník se u nás tak rozchodil, že se nakonec stal rekordmanem v počtu výstupů na Ještěd během jednoho dne. Není náhoda, že nikdo z našich číšníků a servírek nekouří. Jinak by svou práci neudýchali.

Jaká je na Ještědu klientela?
Ještě před patnácti lety převažovali mezi našimi hosty Němci. Teď k nám jezdí hlavně Češi. Mezi nimi byste našli hodně lidí z Prahy. O víkendech během zimní a letní sezony jsou pokoje v hotelu vyprodané na měsíc dopředu. Nabízíme i více než dvacet lůžek na turistických pokojích se společnými WC a sprchami na chodbě. Je o ně velký zájem. Ve všedních dnech stojí jedno lůžko i se snídaní pět set padesát korun. V létě láká Ještěd také lidí s báglem a spacákem. Spí pod širákem. Nevyháníme je, naopak nás těší, že k nám chodí na snídani. Ráno si dají hemenex, kafe a šlapou dál. Ale nevadí nám ani, když se venku na stolech před kioskem najedí ze svých zásob.

Jakou máte otevírací dobu?
Začínáme v osm hodin ráno a bar zavíráme ve dvě v noci.

Víte, kolik turistů přijde za rok na Ještěd?
Přesně ne. Odhadujeme, že jich bude kolem tří set tisíc. Nejvíc jich vyjede nahoru kabinovou lanovkou. Ještěd by si zasloužil počítadlo turistů podobně jako některá jiná místa v kraji.

Až na vrchol Ještědu se dá dojet i autem.
Odpoledne ale malé parkoviště většinou uzavíráme, aby se tam vešli hoteloví hosté.

Na Ještědu se topí mazutem. Jak ho tam po úzké silnici dostáváte?
Na parkoviště vedle chaty Ještědka dojede velká cisterna a palivo tam přečerpává do malých cisteren, které se nahoru dostanou.

Kolik dáte za rok za topení a elektřinu v hotelu a restauraci?
Skoro dva miliony korun.

Potřebuje Ještěd jako česká stavba století vůbec reklamu?
Dávali jsme ji třeba do médií na Moravě. Překvapilo nás, že lidé odtamtud sice Ještěd znali, ale nevěděli, že se tady dá přenocovat. Nejlepším reklamou pro nás je, když se Ještěd objeví v televizi. Návštěvnost se zvýšila třeba po uvedení filmu Grandhotel nebo když se vysílal seriál My všichni školou povinní. Lidé byli zvědaví na apartmá, kde viděli herce Jiřího Bartošku.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Při domovních prohlídkách kriminalisté zajistili veškeré pomůcky i prostředky...
VIDEO: Zásahová jednotka zatkla muže, kteří v Liberci vařili pervitin

Zásahová jednotka zadržela ve dvou bytech v Liberci čtyři muže, kteří vyráběli pervitin a zásobovali jím narkomany z Liberce a okolí. Šéfovi skupiny, který je...  celý článek

Třem nalezeným ostatkům vévodila kostra vzrostlého muže. Měřil kolem 180...
Hroby v Jilemnici vydaly ostatky tří mužů, stopy vedou k Valdštejnům

Tři hroby s ostatky mužů, z nichž jeden je takřka jistě proslulý šlechtic Zdeněk ze Štěpanic z rodu Valdštejnů, našel v Jilemnici archeolog Jan Prostředník....  celý článek

Mandragora servíruje své ryzí muzikantství už pětadvacet let a zdaleka nekončí....
Jablonecká Mandragora slaví čtvrt století s rockem a funkem

Čtvrt století není v životě lidském zrovna krátká doba. A v životě hudební skupiny už se jedná přímo o úctyhodný věk. Přesně 25 let na scéně si nyní připomíná...  celý článek

Advantage Consulting, s.r.o.
KALIBRAČNÍ TECHNIK

Advantage Consulting, s.r.o.
Praha, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj
nabízený plat: 22 000 - 25 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.