Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Bořek Šípek bude učit v Liberci o jídle. Na fakultě architektury

  9:13aktualizováno  9:13
Studuji fakultu umění a architektury a učíme se tam o jídle. Jestli vám tohle příště řekne posluchač liberecké Technické univerzity, rozhodně si neťukejte na čelo. Vysoká škola totiž od prvního října otevírá nový předmět - aristologii, neboli umění gastronomie. A v budoucnu tu dokonce chtějí založit stejnojmennou katedru.

Na liberecké univerzitě bude studenty učit gastronomii i Bořek Šípek. | foto: MAFRA

Na světě existuje jen málo míst, kde můžete takovýto obor studovat, v Česku žádné. V Evropě to jde třeba v Dánsku nebo Německu. Nyní i v Liberci. Architektonická fakulta ale nechce vychovávat manažery hotelů či kuchaře, ale znalce a kritiky jídla, kteří o něm budou přednášet nebo psát.

"Zatím otevíráme na zkoušku dva ateliéry pro studenty magisterských oborů, jeden povedu já a druhý profesor Bořek Šípek, který je gurmán a má v této oblasti velké zkušenosti," říká děkan fakulty Zdeněk Fránek. Ten je hybnou pákou celého projektu. "Napadlo mě to při služebním pobytu na univerzitě v Chile."

Už příští rok chce škola získat akreditaci. Ještě tu ale nejsou rozhodnuti, zda půjde o studium dvouleté či čtyřleté a zda bude jenom denní nebo i dálkové. "Každopádně chceme co nejdříve otevřít katedru Umění a gastronomie a také doktorské studium tohoto oboru," dodává Fránek.

Kromě známého designéra Bořka Šípka bude na škole také klinický psycholog Petr Rezek, historik umění Karel Holub nebo přední gurmet a gastronomický kritik Vladimír Poštulka. "Chceme učit gastronomii v kulturních souvislostech, uchopit celou problematiku z různých hledisek, jako je filozofie či historie," uvádí Poštulka.

V oboru pracují lidé bez vzdělání

Absolventi se podle něj na trhu práce neztratí. "Dnes v tomto oboru často pracují amatéři, kteří nemají žádnou průpravu a vzdělání. Každý den se v novinách dočítám různé nesmysly a omyly o jídle, třeba o lanýžích. Člověk se to musí naučit. Je naprostý omyl posuzovat jídlo z hlediska toho, jestli mi chutnalo, nebo ne," domnívá se znalec.

Na škole nebudou chybět přednášky o historii, ale také reálná příprava - třeba schůzky s předními kuchaři. Zatím se neví, zda na fakultě bude jeden z ateliérů zařízen jako kuchyň. "Možná budeme studenty do špičkových restaurací vodit. A lidé mají zájem. Jen poté, co jsme oznámili náš záměr, jsem měl dvacet telefonátů, že by se někdo chtěl přihlásit," uzavírá Poštulka.

Václav Vinš, lektor Vysoké školy hotelové v Praze, však jeho nadšení krotí: "Nelíbí se mi, že to v Liberci chtějí na studentech nejprve ověřovat a pak teprve žádat o akreditaci. Dělají si reklamu na obor, který ji ještě nemá a navíc rovnou mluví o doktorském programu, tahle se nedá se studenty experimentovat."

Podle Vinše je záměr spustit výuku bez jakéhokoliv zázemí a zkušeností smutnou informací.

Naopak bývalý ředitel turnovské hotelové školy Otakar Špetlík obor vítá: "Bylo by to dobré jako dálkové studium pro lidi z oboru, kteří by si mohli zvýšit kvalifikaci. Sám bych o tom uvažoval," myslí si.

Autor:


Nejčtenější

Na vrcholku Ještědu hořel les, hasiči nasadili vrtulník a letadlo

Požár lesa na Ještědu pomáhají hasit i letadla (13.8. 2018).

Stovka hasičů likvidovala šest hodin požár na vrcholku Ještědu. Vzplanul zde lesní porost. Kvůli svažitému terénu...

Nechci dělat mizernou mouku, říká mlynář a chce prorazit do řetězců

Dosud zákazníci mouku z mlýnu Daniela Pernera nemohli koupit v maloobchodech....

Nechci být nejlevnější, ale nejlepší. Krédo, které provází majitele mlýna ve Svijanech Daniela Pernera už řadu let. A...



Nezmarův recept na posily: Nebrat ty nejlepší, ale nejvhodnější

Jan Nezmar

Když v posledním půlroce kariéry nakukoval do manažerské práce, ocitl se u zrodu pozoruhodné kooperace - v létě 2012...

Zápřednice vyděsila lidi ve Cvikově. Jako píchnutí vosy, uklidňuje odborník

Zápřednice jedovatá chránící kokon s vajíčky. Výrazná kusadla jí v tom pomáhají.

Ve Cvikově se objevil jeden z nejjedovatějších pavouků žijících v Česku. Zápřednici jedovatou vyfotili lidé v...

VIDEO: Muž našel v lese 158 grošů z doby Václava II. a Jana Lucemburského

Vysocký poklad, nalezený před týdnem, obsahuje 41 grošů Václava II. s nápisem...

Zatím se koupou v destilované vodě ve dvou plastových miskách a vypadají docela obyčejně. Ale tak velký poklad...

Další z rubriky

Zápřednice vyděsila lidi ve Cvikově. Jako píchnutí vosy, uklidňuje odborník

Zápřednice jedovatá chránící kokon s vajíčky. Výrazná kusadla jí v tom pomáhají.

Ve Cvikově se objevil jeden z nejjedovatějších pavouků žijících v Česku. Zápřednici jedovatou vyfotili lidé v...

Liberecké ANO chce zbourat bazén a stavět nový. Babiš mluví o ptákovině

Problémy bazénu způsobují vysloužilé technologie.

Zbourat libereckou plaveckou halu a postavit s pomocí státní dotace novou v městském Sport parku, do něhož patří také...

Stavba cyklostezky u Jizery narazila na skalnaté údolí a zátopovou oblast

Jezdci na bicyklech na cyklotrase Greenway Jizera.

Měl to být ráj cyklistů, místo toho stavba cyklostezka Greenway Jizera stojí. Naráží na to, že se zatím neví, kudy...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz