Je to revoluce v českém pekařství, říkají odborníci o novém superchlebu

  17:45aktualizováno  17:45
Revolucí v českém pekařství nazývají odborníci z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze speciální celozrnnou mouku, kterou vyvinuli v Mlýnu Perner ve Svijanech. Podle odborníků je to unikát nejen v rámci Česka, ale i střední Evropy.

Jan Mašek představil v Jablonci superchleba. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Smržovské Pekařství Jan Mašek z mouky upeklo dva druhy takzvaného superchleba. Od jiných celozrnných výrobků se liší v tom, že nemá pro někoho nestravitelnou chuť celozrnného pečiva, ale chutná skoro jako klasický chléb.

Navíc má nízký glykemický index, takže tolik nezatěžuje organismus strávníka velkými výkyvy hladiny krevního cukru, které mohou přispět ke vzniku cukrovky.

Vláknina obsažená v chlebu pak působí jako prevence před rakovinou tlustého střeva a konečníku. Chléb je prý též ideální při redukčních dietách.

„Jde o technologii výroby celozrnné mouky, která doposud nebyla v Česku nikdy použita. Už při našich rozborech tato mouka vykazovala výjimečné vlastnosti,“ říká přední český odborník na mouku Pavel Skřivan z Ústavu sacharidů a cereálií Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Z mouky se dá vyrobit i sladké pečivo

V praxi to znamená, že tato mouka může být použita jak pro výrobu chleba, tak i třeba sladkého pečiva.

„Navíc ne každému celozrnné výrobky chutnají a ne všechny druhy pekařských výrobků jdou z klasicky vyráběné celozrnné mouky vytvořit. Tady je tomu naopak, chuťově se výrobky z této mouky blíží k moukám běžným a dají se z této mouky vyrábět věci, které se z běžné celozrnné mouky nedají,“ přibližuje Skřivan.

Podle Skřivanovy kolegyně Marcely Slukové je superchleba prospěšný zdraví.

„Jeho konzumací přijme člověk daleko více vlákniny než v případě běžného pečiva. Člověk má díky tomu pocit sytosti a více energie. Chleba je proto dobrý pro redukci hmotnosti, ale zvyšuje i imunitu a je šetrný k trávicímu traktu,“ uvádí odbornice.

Ve Mlýnu Perner na novou mouku přišli tak trochu náhodou. Vyzkoušeli speciální mlecí přístroj z Německa.

Mouku si budou moci koupit i běžní zákazníci

„Hledali jsme technologii, na které by se dala umlít otruba. Pak jsem zkusil, zda by na tom nešly umlít i jiné obiloviny a vznikla z toho tato krásná, velmi jemná mouka,“ prozrazuje Daniel Perner z mlýnu ve Svijanech.

Na začátku příštího roku ve mlýně vznikne linka na výrobu této mouky. Mlýn chce zatím mouku exkluzivně dodávat jen do Pekařství Jan Mašek, ale nevylučuje, že v budoucnu osloví i jiné pekárny. Podle Pernera bude brzy mouka k dostání i pro běžného zákazníka.

Superchleby tedy zatím vyrábějí pouze v Pekařství Jan Mašek a k dostání jsou v síti jeho prodejen, a to nejen v Libereckém kraji, ale i v Praze.

„Z této mouky vyrábíme žitný celozrnný chléb, který tvarem připomíná kostku a pak kváskový celozrnný chleba - šišku, kde je žito i pšenice. Vše vyrábíme bez éček a chemie,“ říká Jan Mašek. Šiška vyjde na 35 Kč, kostka na 30 korun. V hlavním městě budou chleby dražší.

Pekárna by brzy chtěla z mouky vyrábět i sladké pečivo. „Tyto výrobky bychom v budoucnu rádi dodávali do škol nebo například fitness center,“ dodává Mašek.

Autor:

Nejčtenější

Dopravu v Česku na řadě míst komplikuje sníh, na D1 na Vysočině ležel strom

Sníh na dálnici D1 u Měšína (Vysočina) - 11.12.2018

Dopravu v Česku komplikuje sněhová pokrývka. Na Vysočině jsou silnice sjízdné jen se zvýšenou opatrností, v kraji...

Nahá těla stoupala mezi zasněženými smrčky. Otužilci vyrazili na Ještěd

Skupina otužilců vyrazila pěšky na Ještěd.

Bez bundy, dokonce i bez mikiny nebo trička. Jenom v botách, kraťasech a kulichu vyrazila v sobotu šestice otužilců na...

Lyžařům hrozí problémy na cestě do Jizerek, spolek zablokoval solení silnic

Ilustrační snímek

Silničáři v Jizerských horách nesmí solit důležité vozovky, které protínají místní chráněnou krajinnou oblast. Důvodem...

Jablonec - Slavia 0:2, lídr zase vítězí, v hlavní roli video

Slávisté Josef Hušbauer (vlevo) a Miroslav Stoch se radují z gólu v zápase s...

V nejvyšší soutěži vyhráli popáté v řadě, na čele mají znovu čtyřbodový náskok na druhou Plzeň. Fotbalisté Slavie...

KOMENTÁŘ: Je čas vymazat Liberec. Česko, země sportovním akcím zaslíbená

Finští fanoušci během finálového zápasu mistrovství světa proti Švédsku.

Medaili, o které snili, nemají, a po dvou letech jsou zase ve sportu, jemuž i nadále vévodí čtyři stejné země, až těmi...

Další z rubriky

Brzký sníh potěšil lyžaře, do stopy mohou vklouznout na dohled paneláků

Pohodový běžecký okruh ve Vratislavicích si vyzkoušel i redaktor MF DNES Adam...

Nervní hledání místa na parkování ani mačkání ve stopě tu běžkaře nečeká. Na běžkařských okruzích ve městech nebo mimo...

Kvůli vyhlídce na Troskách se lidé bouřili, odhalí nová kniha o Českém ráji

„V Českém ráji slouží za rozhledny spíše věže starých hradů, skalní vyhlídky a...

Tři roky bádání, fotografování v různých ročních obdobích a v nohách stovky kilometrů. Tak by se dala shrnout práce na...

Hercům ani divákům už nebude horko, v libereckém divadle vymění topení

Poslední rekonstrukce divadla proběhla v 80. letech.

Divadlo F. X. Šaldy v Liberci čekají perné chvilky. Nepůjde však o zkoušení žádné náročné hry, baletu ani opery....

Najdete na iDNES.cz