Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Chlapi chtěli maso, tak výrobce roku udělal „marmeládu“ ze slaniny

  10:38aktualizováno  10:38
Ač vaří marmelády a džemy na dvouplotýnkovém vařiči, podařilo se Janu Kakosovi s manželkou uspět v soutěži o titul Výrobek roku Libereckého kraje. Jejich Extra jahodový džem se dokonce stal absolutním vítězem.

Kakos přitom není vetchým staříkem, který k dokonalému snoubení chuti, vůně, ale i vzhledu svých marmelád došel celoživotním honem po dokonalosti tohoto pamlsku. K výrobě marmelád a džemů se dostal před dvěma lety.

„S manželkou máme dost mlsné jazýčky a hledali jsme nějaký produkt, kterým bychom zahnali naše chutě. Nic takového jsme nenašli, proto jsme se rozhodli vařit si marmelády sami,“ vysvětluje třicetiletý muž, který vystudoval elektrotechnickou školu.

První várku zkusmo poslali v roce 2014 do soutěže o nejlepší marmeládu Českého ráje. A vyhráli, což jim dodalo motivaci do dalšího vaření. To se v základech opírá o Kakosovy zkušenosti, kdy jako chlapec pomáhal s přípravou ovocné dobroty babičce.

„Přestože vycházíme z tradičních receptů, nebojíme se s chutěmi experimentovat a hledat nové a ještě neobjevené,“ říká.

Kromě tradičních jahod se tak nebojí kombinovat i méně obvyklé chutě, jako jsou například borůvky s whisky, citron s levandulí nebo višeň s javorovým sirupem. Však už jejich první vítězná příchuť sestávala z jablek, šípku a badyánu.

Kombinace citronu s levandulí je napadla v Provence

„Inspirujeme se různě doma i po světě. Například kombinace citronu s levandulí nás napadla na cestě po Francii. V okolí Provence se levandule přímo nabízí, zároveň jsme tam byli v zimě, kdy byla sezona citrusů,“ vysvětluje Kakos.

Sladkou Francii může připomínat i jahoda se šampaňským. Největším úletem v dobrém slova smyslu pak byla marmeláda ze slaniny.

„Z podstaty věci to není pravá marmeláda, ale spíš dip k masům. Když objíždíme různé akce, chodí za námi chlapi, co jen ohrnují nos a říkají, že jsou na maso. Tak jsme jim tím chtěli obrazně zavřít pusu,“ pokračuje Kakos.

Ten by však nerad vařil co největší množství chutí. „Moje filosofie je taková, že držím základní nabídku o zhruba deseti druzích marmelád. K tomu vždy vytvořím nějakou limitovanou edici,“ popisuje.

Marmelády z Ráje, jak se Kakosův podnik jmenuje, se snaží profilovat jako regionální výrobce. Většinu ovoce získává z místních farem.

Ovoce berou z Českého ráje

„V případě citrusů to ale z pochopitelných důvodů nejde ani v rámci regionu, ani republiky. To, co ale roste u nás, jako jsou jahody, jablka, švestky, se snažíme brát z Českého ráje.“

Ten se pro Kakose a jeho ženu stal novým domovem. On je původem z Pardubic, ona z Liberce.

„Rozhodli jsme se usadit na půli cesty. Když jsme hledali, kde se usadit, zavítali jsme i na Kozákov. Učaroval nám výhled na Trosky, zdejší příroda a prostředí. Chytlo nás to tu za srdce,“ přibližuje Kakos.

Zatím je jeho podnik v srdci Turnova ne větší než útulná kavárna právě kdesi v Provence. V obrovském hrnci tu se svou ženou a příležitostnými brigádníky vaří své marmelády a džemy na dvouplotýnkovém vařiči. Už teď ale ví, že je čas porozhlédnout se po větším prostoru.

„V tuto chvíli jsme od začátku roku uvařili víc produktů než za uplynulý rok,“ zakončuje Kakos.

Autor:


Nejčtenější

Na vrcholku Ještědu hořel les, hasiči nasadili vrtulník a letadlo

Požár lesa na Ještědu pomáhají hasit i letadla (13.8. 2018).

Stovka hasičů likvidovala šest hodin požár na vrcholku Ještědu. Vzplanul zde lesní porost. Kvůli svažitému terénu...

Nechci dělat mizernou mouku, říká mlynář a chce prorazit do řetězců

Dosud zákazníci mouku z mlýnu Daniela Pernera nemohli koupit v maloobchodech....

Nechci být nejlevnější, ale nejlepší. Krédo, které provází majitele mlýna ve Svijanech Daniela Pernera už řadu let. A...



Ať prezident počká. Rada nejdřív chválil tým: Můžeme soupeřit s každým

Jablonecký trenér Petr Rada huláká na své svěřence během utkání proti pražské...

Dorazil mezi novináře, pustil se do hodnocení zápasu a vtom mu začal vyzvánět telefon. „Omlouvám se, to je prezident....

Liberecké ANO chce zbourat bazén a stavět nový. Babiš mluví o ptákovině

Problémy bazénu způsobují vysloužilé technologie.

Zbourat libereckou plaveckou halu a postavit s pomocí státní dotace novou v městském Sport parku, do něhož patří také...

Zápřednice vyděsila lidi ve Cvikově. Jako píchnutí vosy, uklidňuje odborník

Zápřednice jedovatá chránící kokon s vajíčky. Výrazná kusadla jí v tom pomáhají.

Ve Cvikově se objevil jeden z nejjedovatějších pavouků žijících v Česku. Zápřednici jedovatou vyfotili lidé v...

Další z rubriky

Dubček je náš. Rok 1968 je stále patrný v ulicích kraje

Dělostřelecká ulice

Zabílili je hned dvakrát: poprvé po válce, kdy musely z ulic zmizet německé vývěsní štíty a reklamy. Podruhé po srpnu...

Hradby Bezdězu vysvobodí z horka. Okolí je ale vyschlé na troud

Bezděz (19. srpna 2018)

V konejšivém stínu, který vrhá brána, oddechoval těžce chundelatý velký pes. Jeho pán ho ne a ne přemluvit, aby vstal a...

Nechci dělat mizernou mouku, říká mlynář a chce prorazit do řetězců

Dosud zákazníci mouku z mlýnu Daniela Pernera nemohli koupit v maloobchodech....

Nechci být nejlevnější, ale nejlepší. Krédo, které provází majitele mlýna ve Svijanech Daniela Pernera už řadu let. A...

Najdete na iDNES.cz