Do projektu Grand Restaurant Festival se zapojila i oceněná restaurace U

Do projektu Grand Restaurant Festival se zapojila i oceněná restaurace U Podkovy v Jítravě. V Maurerově žebříčku skončila na 13. místě. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Festival jídla láká na um špičkových kuchařů. Zapojí se čtyři restaurace

  • 0
Ze vše lásek nejupřímnější je prý láska k jídlu, řekl kdysi slavný irský dramatik G. B. Shaw. Zamilovat se do chuti jídla můžete od ledna i vy. A třeba vám k tomu dopomůže konfitovaná roláda z králíka se slaným dýňovým nákypem, vlašskými ořechy a s pyré z karotky nebo srnčí hřbet s povidlovou omáčkou a perníkovými knedlíky.

Pozváním na některých z těchto labužnických pokrmů se můžete blýsknout například před svou nastávající nebo oslnit svého šéfa. Vzít je můžete do čtyř restaurací v Libereckém kraji, kde od ledna startuje projekt Grand Restaurant Festival.

O co v něm jde? Při akci můžete za zvýhodněné ceny ochutnat špičkové delikatesy v restauracích, které se letos zjevily v žebříčku sta nejlepších v Česku. Ve výběru Grand Restaurant předního českého gurmeta Pavla Maurera letos skončil tři příčky za první desítkou apartmánhotel U Podkovy v Jítravě, na 58. místo pak skočil liberecký Domov.

Na festivalu ovšem můžete ochutnat i jídlo z libereckých restaurací Black Horse a Bílý Mlýn, které jsou též umístěny v publikaci Maurerů výběr Grand Restaurant pro rok 2014, ovšem mimo první stovku.

"Restaurace se sice neumístily v TOP 100, ale například Black Horse má velmi kladná doporučení od našich nezávislých hodnotitelů, a proto jsme podnik oslovili," říká Pavel Maurer.

To jste ještě nejedli a láska prochází žaludkem

Letos se festival zaměřil na tři kategorie. V té první nazvané To jste ještě nejedli, ochutnáte například jehněčí žebírko sous-vide s domácím podmáselným chlebem a pikantním listovým salátkem. To vše si můžete dát v Jítravě.

Dalšími kategoriemi jsou Ctíme tradiční recepty a domácí zvyklosti a Láska prochází žaludkem. V té poslední kategorii připravili třeba v Domově zajímavý dezert - čokoládový fondant s omáčkou z lesního ovoce a švestkový crumble s pistáciovou zmrzlinou.

"Výsledky ankety pro rok 2014 jasně ukazují, že kvalitní gastronomie již není jen dominantou Prahy. Vítězným podnikem v absolutním hodnocení je luxusní zámecká restaurace Chateu Mcely v severovýchodních Čechách," odhaluje Maurer. "Díky bohu nezůstávají ti nejlepší šéfkuchaři a restauratéři pouze v hlavním městě."

Podle něj se ti kreativnější z nich naučili využívat lokální suroviny, regionální recepty a tradiční pokrmy. "To je a vždy bude přitažlivé pro domácí i zahraniční klientelu. Myslím, že v gastronomii roste Praze již docela slušná konkurence nejen v Brně, ale i jinde v republice," dodává gurmet.

Lidé prahnou po domácí atmosféře

A co říká na nejlepší restauraci v Libereckém kraji v Jítravě? "Je to podnik, který šíří nejen dobrou gastronomii, ale jeho domácí atmosféra je to, po čem lidé v dnešní uspěchané době prahnou. Těším se, že se tam v rámci festivalu opět podívám a dám si třeba rolovanou kančí plec s omáčkou z černého kořene," upozorňuje Maurer.

V oceněném podniku netuší, proč jsou v žebříčku tak úspěšní. "Snažíme se tady všechno dělat tak, jak by se mělo a lidem nelžeme: když slíbíme, že jim něco dáme, tak jim to prostě dáme," řekl již dříve provozní a šéfkuchař restaurace v jedné osobě Martin Dvořák.

"Jezdí k nám Liberečané, ale i lidé ze vzdálenějšího okolí. Také místní sem občas zajdou na sváteční oběd nebo večeři."

Rezervace na festival, který poběží od 15. ledna do 28. února, mohou lidé kupovat už nyní na www.grandrestaurantfestival.cz.

"Vybírat můžete ze základní, dvouchodové nebo tříchodové degustace. Ke každé ochutnávce dostanete přírodní nebo pramenitou vodu. U dvouchodové navíc sklenku vína či piva, u tříchodové pak dvě sklenky vína nebo piva," doplňuje mluvčí festivalu Dominika Vrkotová.