Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je jedno, na čem budete grilovat. Maso nakonec bude chutnat stejně

Až si půjdete kupovat gril, dejte si pozor na pár maličkostí, které by se vám mohly hodit pro praxi. Řiďte se tím, jak často grilujete a které druhy masa budete upravovat.
Obrázky s grilováním většinou vypadají kýčovitě. Jenže ono to tak pohodově...

Obrázky s grilováním většinou vypadají kýčovitě. Jenže ono to tak pohodově opravdu funguje. | foto: Mountfield

Podle výsledků ankety v našem předchozím článku o grilování (více zde) většina lidí griluje na dřevěném uhlí nebo briketách, jen necelá čtvrtina z tohoto množství na plynu. Dokonce ještě méně než na elektřině. Přitom čísla prodejů plynových grilů českých obchodníků a prodejců dávají grilování na plynu daleko větší šanci.

"V posledních letech prodáváme víc plynových grilů. Je to dáno jak širší nabídkou těchto grilů, tak i tím, že naši zákazníci dávají přednost plynu pro snadnější a rychlejší grilování, kdy ve výsledku není rozdíl v mase na plynu nebo dřevěném uhlí," vysvětluje Barbora Mudráková ze společnosti Mountfield.

"U nás byl poměr plynových k uhelným za loňský rok tak 2:3," říká Michaela Gregorová ze společnosti Mall.cz. Tak to je rozpor: možná je to tím, že i s nástupem on-line nakupování jsou grily jedna z komodit, u které stále převažuje to, že se primárně prodává v kamenných obchodech, protože zákazníci si je rádi chtějí osobně vybrat a vyzkoušet si je. Prostě si ho ohmatáte zoči-voči a zamilujete se.

Poměrně jasný názor na zdroj tepla, na kterém se griluje, má Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu. "Podle mě je to jedno. Pokud postupujete správně, nepoznáte to. Nedávno jsme to zkoušeli s kamarády. Část masa jsme upravili na uhlí, část na elektřině a část na plynu. Když jsme pak dávali ochutnávat, nepoznali, co je z čeho," tvrdí.

Na dřevěné uhlí

Milovníci klasiky to mají dobré. Grily na dřevěné uhlí jsou obvykle podstatně levnější a konstrukce moderních grilů dosáhla dokonalosti. Jen je třeba při koupi dát si pozor na kvalitu materiálů, zvláště ti, kdo grilují často. Bezejmenný gril za tisícovku se může brzy začít vlivem tepla bortit, kdežto "mercedesy" značek jako Barbecook či Weber vám vydrží prakticky po celý život.

Vybrat si můžete z různých koncepcí. Kdo rád griluje i větší kusy masa, měl by zvolit gril s poklopem. Maso se pak rychleji propeče i vevnitř. Podpalování zase usnadní komínový systém grilů Barbecook, který nepotřebuje podpalovač. "Do nohy grilu zmačkáte noviny, nahoru na rošt nasypete uhlí, papír zapálíte a díky tahu se uhlí samo podpálí," popisuje Mudráková.

Na plyn

Pokud budete vybírat plynový gril, budete už mít větší dilema. Je tu víc vychytávek na výběr. Prakticky všichni výrobci už opustili systém lávových kamenů, tvrdošíjně se ho drží už snad jen grily Campingas. Ostatní sázejí na systém takzvaných flavorizérů. Už dávno neplatí, že by byly drahé, jako jsme psali před dvěma lety (více zde). Plynové hořáky jsou zakryté ocelovými profily a zabraňují skapávání omastku do plamenů. Tím je grilování zdravější.

Je vhodné ujasnit si, jakým způsobem rádi grilujete. Někomu víc vyhovuje mřížka, někomu zase tál. Ideální je, když váš favorit má možnost desky kombinovat, dokupovat. Na tálu se bude líp připravovat například zelenina, na mřížce maso. Právě na pečení větších kusů by měl mít gril ve víku teploměr.

Liší se i systém zapalování. U starších grilů si možná pamatujete na piezo, které při zmáčknutí vydává bouchnutí , jako jsme ho znali z plynových topidel. S tím se už naštěstí nesetkáte, lepší grily dokonce mají zapalování integrované do ovladače hořáku.

Kontrolujte stabilitu

Ne každý má možnost postavit gril na stabilní místo, často je třeba s ním manipulovat, proto by měl mít alespoň dvě kolečka. V tom případě si zkontrolujte už v obchodě, zda ho budete mít za co chytit a odvézt na určené místo.

Aroma systém - zásuvky můžete naplnit vínem, pivem či bylinkami, vylepší chutě.

Teplotní sonda do velkých kusů masa. Tato dokonce i s oddělitelnou dokovací stanicí. Než se maso upeče, můžete ji mít u sebe a mezitím třeba sekat zahradu.

Stojan na kuře nastojato potřebuje gril s větším průměrem, tedy i s vyšším poklopem.

A taky si vyzkoušejte jeho stabilitu. Solidní prodejce by měl gril mít v prodejně sestavený tak, jak to bude ve finále: nedejte nic na výmluvy, že to je sešroubované jen tak zlehka na ukázku. S rozviklaným přístrojem se nakonec budete trápit vy.

Ať už gril na uhlí, či na plyn, neměla by mu chybět horní odkládací mřížka. Nejenže je občas třeba suroviny dohřívat, protože hosté ještě nedorazili, ale například u silných steaků je třeba před podáváním nechat maso odpočinout, mírné teplo je na to ideální. A další drobnosti potěší: další hořák, kde můžete připravit omáčky či nasadit wok. Háčky na zavěšení grilovacího nářadí či možnost připojit teplotní sondu pro velké kusy masa.

Autor:

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Neapolskou pizzu klidně zvládnete i na grilu. Vyzkoušeli jsme tři druhy

Pizza Margherita

VIDEO Italský mistr grilu Daniele Govoni vám v dnešním dílu akademie ukáže velmi jednoduchý a osvědčený...

Známe vítěze grilu a dalších cen. Vyhrály grilované švestky

Grilovací sezona je v plném proudu.

Aktualizujeme Během posledního měsíce jste posílali obrázky a recepty z prvního letošního grilování. Redakční...

Už jste grilovali křepelky? Naši čtenáři ano. Podívejte se, na co měli chuť

Grilovaná křepelka

Do 15. června jste mohli posílat své příspěvky z letošního grilování. Ti nejlepší mohou vyhrát gril...

Vyzkoušejte vepřová bůčkožebra Bulgogi. Grilovací akademie ví, jak na to

Vepřová bůčkožebra Bulgogi

Seriál Že si dobře rozumějí vepřová žebra s pěkným tukovým krytím naložená do korejské marinády s lehkou...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

OBRAZEM: Bílý dům jako psinec. Nejslavnější prezidentští psi ve zkratce

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...